Utopia, Floriade Almere 2022 in aanleg

Het eilandje Utopia, gelegen in het Weerwater, valt buiten het hoofdontwerp van de Floriade, maar maakt daar wel deel van uit. Het ligt bijna tegen Vogeleiland aan waarop Floriade gaat plaatsvinden. Utopia is plm 30 jaar oud en tot voor kort onbeheerd gebleven. Er was een bruggetje naar toe, bezoekers hadden er vrij spel. Utopia is in Almere zo centraal gelegen, dat de toenmalige Rijksdienst IJsselmeerpolders een uitkijktoren bouwde. Dat was een cadeau voor de eerste burgemeester van Almere, die behoefte had aan een referentiepunt.

Sinds begin 2019 wordt Utopia ecologisch ingericht. Dit wordt gedaan door de “Urban Greeners”, een groep jonge ondernemers. Het plan hiervoor is gemaakt door het architectenbureau van “Food Forestry Development, Architecture & Ecology, integral regeneration”.

De begroeiing is na 30 jaar aan het eind van z’n levensduur. Veel bomen zijn ziek, ook door de essentaksterfte. Ze dreigen om te vallen. Het is tijd om het eilandje te verjongen met als doel het ouder te laten worden. Er wordt een grote verscheidenheid aan planten, struiken en bomen geplant. Sommige oude bomen kunnen en moeten blijven staan. Gekapt hout blijft hier en daar liggen als schuilplaats voor dieren. Er is al een beverburcht, een broedplaats van zwanen en  bovenin de uitkijktoren bevindt zich een overwinteringsplek van lieveheersbeestjes, alle drie beschermde gebieden. Aan de oever is een mosselbank. De mosselen zeven het water en reinigen op deze wijze het Weerwater. De waterkwaliteit wordt nauwlettend gevolgd. Een recreatief voedselbos is in aanleg bestaande uit bomen en struiken die groenten, fruit en noten opleveren. Het is toegankelijk voor wildplukkers. Ook is er een strandje. Tevens een Tiny Forest, een minivoedselbos ter grootte van een tennisveld met zo’n 30-40 soorten bomen binnen cirkels van liggende gezaagde boomstammen. Op een ander deel is ruimte voor evenementen. Het is iets verdiept aangelegd, met wat verhoogde zitbanken rondom, een amfitheater  De nieuwe Beverbrug verbindt Utopia met het Floriade terrein.