Floriade Almere 2022

Het is april 2019, de vergunningen voor de bouw van de Floriade zijn binnen, de aanleg begint. Het Vogeleiland waarop het evenement plaats gaat vinden, is inmiddels verbonden met het vasteland. De natuur was tamelijk ongerept, er liepen grote grazers om de groei in toom te houden. Veel bomen en struiken zijn of worden gerooid. Het voor Almeerse begrippen “Oerbos” blijft deels intact,  en wordt deels heringericht.  De voorbereidingen zoals het rooien van struiken, bouwrijp maken en het herplanten van bomen, zijn al in gang gezet. Er komt een arboretum: een systematisch gegroepeerde bomentuin, de uit kwekerijen komende bomen  worden alfabetisch op volgorde geplant. Ook komen er kassen en paviljoens uit diverse landen. Alles is nieuw: paden, wegen, bruggen, horeca, toiletvoorzieningen, enz. enz.

Van 14 april tot 10 oktober 2022 is de Floriade geopend geweest. Het thema is “Growing Green Cities”.

Na afloop blijft het arboretum intact. Het gebied wordt de groene stadswijk “De Hortus” met energie neutrale woningen.  Tijdens de aanleg is de vestiging van Flevo Campus van de Aeres Hogeschool gebouwd, evenals een zorgcentrum voor mensen met dementie, en woontoren Flores.

De rode draad van dit portfolio is, de ontwikkeling vanaf start aanleg (maart 2019) tot de sluiting van het evenement op 9 oktober 2022. Daartoe zijn de foto’s van hetzelfde onderwerp, zoveel als mogelijk was, elkaar gezet. Dat geldt niet voor bloeiende planten.